woensdag 5 augustus 2015

Pas op! Hoe Perfectionisme kan leiden tot Burnout

by Frank Bruining
Afgelopen 20 jaar aan onderzoek leidt tot simpele conclusies

“Perfectionisme gaat over de angsten en twijfels over persoonlijke prestaties, die stress creëren en kunnen leiden tot burnout wanneer mensen cynischer worden en zich er niet druk meer om maken,” zegt onderzoeker Andrew Hill, associate professor  sport psychology aan de York St. John University in Engeland.

“Het kan ook gevolgen hebben voor relaties en het maakt het erg lastig om om te gaan met terugvallen omdat iedere fout wordt gezien als een ramp,” zegt Hill.
In zijn onderzoek naar de relatie tussen perfectionisme en burnout, analyseerden de onderzoekers de resultaten van 43 eerder gedane studies van de afgelopen 20 jaar.

Duidelijk omschreven Doelen zijn Belangrijk

Perfectionisme kan succes in de weg staan op werk, school en in sport, zo laten de resultaten zien.
Het onderzoek liet zien dat perfectionisme vooral leidt tot burnout in het werk. Waarschijnlijk omdat mensen meer sociale support en duidelijk omschreven doelen hebben in het onderwijs en sport.
Een student kan beloond worden voor hard werken met een goed cijfer, of een tennisspeler kan een grote wedstrijd winnen. Maar een uitmuntende prestatie kan over het hoofd gezien worden of niet worden beloond, wat kan leiden tot cynisme en burnout.

Stel Realistische Doelen

“Mensen moeten leren de beperkende overtuigingen, die liggen onder perfectionistisch gedrag, uit te dagen door realistische doelen te stellen, falen te accepteren als leermoment en zichzelf te vergeven wanneer ze falen,” zegt Hill.
“Het creëren van een omgeving waarin creativiteit, inzet en doorzettingsvermogen worden gewaardeerd helpt hierbij,” aldus Hill.
Deze studie is online gepubliceerd in de Journal Personality and Social Psychology Review. Ik heb dit artikel vertaald.

Dus nu… aan de Slag!

Zie ook als extra motivatie het onderstaande filmpje.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten