woensdag 11 mei 2016

Radar maakt schokkende docu over winst in de zorg

Tien jaar na de invoering van het huidige zorgstelsel blikt ‘Radar Extra’ terug. Wat heeft de marktwerking in de zorg ons gebracht? Antoinette Hertsenberg maakte een ontluisterende documentaire. 

Dinsdag, 10 mei 2016, 12:44 uur
Schokkende details komen boven water, zoals: artsen blijken onnodig te opereren, om (extra) geld te verdienen aan de patiënt.

Twee keer opereren is dubbel cashen
In het ‘nieuwe’ zorgstelsel worden ziekenhuizen geacht winst te maken en is de productie die ze draaien van belang. Oftewel: het aantal operaties en het geld dat het oplevert. In praktijk gebeurt het bijvoorbeeld dat een kind soms twee keer wordt geopereerd – bijvoorbeeld voor buisjes in de oren en het knippen van de amandelen – terwijl dat ook makkelijk in één keer zou kunnen. Twee keer de pijn, narcose en ziekenhuisopname voor het kind, betekent namelijk ook twee keer 1240 euro voor het ziekenhuis.
Extra onderzoek
Artsen behandelen, zo zegt een ex-patiënt, bovendien meerdere patiënten tegelijk, omdat dat meer oplevert. En regelmatig wordt extra onderzoek uitgevoerd, terwijl daar geen duidelijke reden voor is. Volgens artsen weten we van 30 tot 50 procent van de behandelingen niet of het wel effectief is. En als je als patiënt wisselt van ziekenhuis, moet je alle onderzoeken vaak opnieuw doorlopen.
100 miljard euro
In de medische sector wordt daarom ook wel gesproken over ‘productietenten’ als het over ziekenhuizen gaat. De zorgkosten nemen sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 ieder jaar toe en dat komt helemaal niet alleen door de vergrijzing (slechts 15%), zoals vaak wordt beweerd. Inmiddels geven we jaarlijks bijna 100 miljard euro uit aan zorg: meer dan aan onderwijs, wetenschap, defensie, infrastructuur en veiligheid en justitie bij elkaar. En dat terwijl marktwerking er juist voor zou moeten zorgen dat de zorg efficiënter en goedkoper wordt.
Zorg is vooral duurder geworden
Een verzekerd stel dat gebruikmaakt van zorg, betaalt nu ruim 4000 euro per jaar (premie en eigen risico). Hetzelfde stel betaalde in 2006 slechts 2600 euro per jaar en een eigen risico was er nog niet, je kon zelfs geld terugkrijgen. Hertsenberg spreekt voor Radar Extra met patiënten, zorgverzekeraars, bestuursvoorzitters en andere betrokkenen. De documentaire bestaat uit twee delen, deel twee is volgende week maandag te zien om 20.30 uur, op NPO1.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten