maandag 18 juli 2016

Te veel zonnepanelen in Groningen - grootste onzin ooit

© Jeroen Ghuijs 18 juli 2016
 En daar hebben we dus de poppen aan het dansen, het is al jaren bekend dat centrales de zonnepanelen uitschakelen als er een overvloed aan groene stroom geleverd word, is het jullie nooit opgevallen dat windemolens ondanks de wind stilstaan?
D
at heeft alles te maken met overbelasting van het NET.
Als er meer stroom gevraagd wordt dan het Net aanbiedt worden de groene stroom voorzieningen uitgeschakelt om de stabiliteit en de continuïteit van de draaiende commerciële centrales te waarborgen, commercieel aangeboden stroom wordt immers betaald en voor alternatieve stroom die aangeleverd wordt via het net moet nou eenmaal betaald worden.
Overigens met alternatieve stroombronnen kun je het Net niet stabiel houden wat dus ook een reden is om niet aan windmolens of zonnepanelen te beginnen. (oops zeg ik dat?)
Ja inderdaad , je weten vast wel dat ik tegen Kernenergie ben , maar ook Windmolens kunnen van mij de volle laag krijgen, ze zijn duur "zowel aanschaf" als "Onderhoud"en last but not least "Rendement".
We zullen moeten naar echt vrije energie en ons zelf gewend maken aan duurzaam en niet verspillend energiegebruik, we hebben onze armen en benen niet voor niets gekregen , we werken zo onze eigen degeneratie in de hand.
Maar ik heb ooit een antwoord gevraagd waarom  alternatieve energie uitgeschakeld wordt en kreeg ik het antwoord dat mijn vraag doorgestuurd zou worden naar de verantwoordelijke afdeling, ook daar heb ik als antwoord gekregen dat ze er binnenkort op terug zouden komen.
Dat binnenkort was twee jaar geleden dus zal wel een andere tijdseenheid geweest zijn.

In verschillende gemeenten in Groningen staan te veel huizen met zonnepanelen. Wanneer de daarmee opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet, raakt het systeem overbelast en slaan soms zelfs de stoppen door.  
Het aantal zonnepanelen in het aardbevingsgebied in Groningen is gestegen met 30 procent. Dat komt door een financiële bijdrage van de NAM. Huishoudens met schade door aardbevingen kregen een bedrag van 4000 euro. Dat konden ze besteden aan energiebesparende of energie opwekkende maatregelen.

Netspanning 

De problemen ontstaan op het moment dat de zon behoorlijk schijnt. Als de installaties energie terug willen geven aan het openbare net, loopt de netspanning op en schakelen de installaties zichzelf uit. Dat kost de bezitters van zonnepanelen niet alleen geld, het is ook niet goed voor de productie van groene stroom. 
"Er staat regelmatig een te hoge spanning op het net, waardoor omvormers van zonne-installaties zichzelf uitschakelen" zegt Rolf van der Tuuk van installatiebedrijf Vaatstra in Bedum. "Soms gaan ze honderden keren per dag aan en uit. Mensen bellen ons dan om te zeggen dat hun installatie niet goed werkt, maar wij kunnen daar niet zoveel aan doen."
Netbeheerders hebben dit probleem niet zien aankomen, vermoedt Van der Tuuk. Zij zijn wel de enige die dit probleem kunnen oplossen, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit.
Ook het installatiebedrijf in Bedum heeft geprofiteerd van de bonus van de NAM. Van der Tuuk: "We hebben vorig jaar zo'n zeshonderd sets zonnepanelen geïnstalleerd. Zonder die bonus van de NAM waren dat er hooguit honderd geweest."

Regeling

Dat zo massaal van de regeling van de NAM gebruik werd gemaakt, heeft ook Enexis verrast, de netbeheerder in onder meer het noorden van Nederland. "Komen er geleidelijk aansluitingen bij dan kun je dat incalculeren, dat lukte nu niet", zegt woordvoerder Loek de Lange. 
Met installatiebedrijven in de regio worden de knelpunten op dit moment in kaart gebracht. "Zodra we weten in welke wijken en straten de problemen zich voordoen, kunnen we ze oplossen."
Er zijn verschillende mogelijkheden de extra zonne-energie niet verloren te laten gaan. De Lange: "We kunnen de transformatoren een tandje hoger zetten zodat er meer vermogen gegeven en teruggegeven kan worden. Of we moeten de kabel verzwaren, maar dat kost meer tijd omdat we dan echt de grond in moeten. En daar hebben we weer een vergunning voor nodig."

Geen opmerkingen :

Een reactie posten