maandag 23 juli 2018

Tarwebrood, Basis van Ziekte, Dus beter niet.

Bijschrift toevoegen
Oorspronkelijk waren tarwe-graankorrels een gezonde basis voor pap. Tarwe werd 200 jaar geleden in Nederland pas gebruikt om brood van te bakken.
Inmiddels is tarwe eindeloos ´verbetert´ waardoor de weegschaal is doorgeslagen naar de nadelen wat dit basisvoedsel in je lichaam doet.

Hebben wij de natuur een handje geholpen, terwijl deze ontstane natuur ons ziek maakt?

Het dagelijkse voedsel bevat teveel koolhydraten en is niet natuurlijk meer.

Waarom brengt het eten van brood een verhoogd risico met zich mee?



Brood bevat gluten, lecitine en verhoogd je suikerspiegel te snel.

- Gluten is de ´lijm´ die het brood bij elkaar houdt en daarom ook in jouw darmen een samengeplakte klomp is.
- Lecitine is het verdedigingsmechanisme van de tarweplant en gaat zich in jouw darmen verdedigen tegen de opname van gezonde voeding die je juist nodig hebt. Moderne techniek heeft juist lecitine in de afgelopen jaren enorm laten toenemen, waardoor volkoren brood en gekiemde granen schrikbarend veel lecitine bevatten.
- Het te snel verhogen van je suikerspiegel geeft een directe reactie op alle endocriene klieren en ´hoe jij je in je lijf voelt´.
Zo´n 75% van de bevolking heeft baat bij het vermijden van granen of je nu allergisch/intolerant reageert of niet.

Bij te hoge bloedsuiker-spiegels ontstaan o.a. de volgende klachten:


- niet van brood en zoetigheid af kunnen blijven

- altijd trek hebben
- niet af kunnen vallen (overgewicht)
- moe zijn
- opgeblazen gevoel en rommelende darmen
- steeds terugkomende ontstekingen
- verstoort immuunsysteem
- hormonale disbalans (bijv. spanning of zelfs depressie, hoofdpijn, slecht concentreren, ouder dan 35)
- versnelde veroudering
- hart- en vaatziekten

Zo eet je lekker zonder brood...


Groente wordt je basisvoeding (liefst biologisch) zo´n 400 tot 800 gr. per dag.


Bij deze leefwijze gaat het erom granen zoveel mogelijk te laten vallen. Zo voorkom je het snel stijgen van je suikerspiegel omdat je niet meer wordt belaagd door snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten vervang je zoveel mogelijk door vetten, eiwitten en langzame koolhydraten (bijv. groente, kikkererwten of teffmeel)
(niet meer dan 1 gr. eiwit per kilo lichaamsgewicht) http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/

JE ZULT DUS NOOIT HONGER HEBBEN...


Suikers zijn ook snelle koolhydraten, dus ook en vooral géén suiker gebruiken.

ALEEN STEVIA is toegestaan, omdat dit zoete plantje geen bloedsuikers laat stijgen.

In fruit zitten ook veel suikers. Bananen, druiven en gedroogd fruit zijn het suikerrijkst;

Kies daarom voor groene appels en bessen. Eet bij fruit altijd wat goede vetten, een handje amandelen of een eetl. Virgin kokosolie zodat de bloedsuiker niet zo snel stijgt.
Eet liever meer groente; een stuk komkommer of een hand cherrytomaatjes. Daar zitten alle vitaminen in die je nodig hebt.

ONTBIJT: Eet je bijv. als ontbijt 2 volkoren boterhammen met kaas en jam. Neem dan eens 1 boterham met flink roomboter en geitenkaas en een schaaltje EKO-yoghurt/glas geitenkarnemelk met een eetl. gemalen lijnzaad om te beginnen.


LUNCH: Eet je bij de lunch bijv. 3 boterhammen neem dan 1 boterham met flink (mager)vleeswaren, een rauwkostsalade, gebakken champignons, een stukje vis, avocado, eieren enz.


Uiteindelijk moet je van brood af zien te komen !


Ontbijt en Lunch zullen broodloos bestaan uit:

TIP: KIKKERERWTEN/TEFFMEEL-PANNENKOEKJES (Recept 5 à 6 sts: 60 gr. Kikkererwtenmeel, 60 gr.Teffmeel, 1 ei, 250 ml water, snufje Keltisch zout)
TIP: TWEE gebakken eieren met sla, groente en virgin olijfolie.
TIP: Linzensoep

DINER: Eet geen rijst, aardappelen, pasta e.d. maar VEEL soorten groente, deels rauwkost, deels gekookt, met vis (vette is erg goed: haring, forel, makreel, zalm) of vlees.

Voeg eventueel een klont kokosolie extra virgin  toe aan de warme groente.
I.p.v. aardappelen kun je een schep gekookte linzen bij je warme maaltijd nemen.

Eet geen rijst, aardappels, pasta e.d. Kies voor peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) of Wilde Rijst, Volkoren Rijst, Quinoa, Boekweit.

Voeg dit toe aan de maaltijd en/of in de soep.
Peulvruchten zijn belangrijk voor de vezels en zorgen voor een goede stoelgang, ze ´stofzuigen je darmen´.
TIP: Mungbonen kiemen tot taugé
TIP: Boekweitnoedels als pasta

Eet liever geen koolhydraatarm brood. Er zit vaak een hoog percentage slechte vetten en suiker in.

TIP: Bak liever pannenkoeken van Kikkererwten/Teff-meel (langzame koolhydraten) en vries een aantal portie´s in.
TIP: Beleg Kikkererwten/Teffmeel-pannenkoekjes zoals je met een boterham doet, met een blaadje sla en verse kruiden ertussen OF beleg pannenkoekjes als een pizza met tomaat en kaas en verwarm ze even in de oven.

Dus dat wordt gezellig bakken, koken en recepten uitwisselen!


NIET BANG ZIJN VOOR VET!!!


Goede vetten zijn virgin olijfolie, (EKO)roomboter, kokosolie (Witsenburg)

Verboden vetten zijn: margarines, halvarines en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en slaolie enz.
In alle kant-en-klaar eten zitten veel slechte vetten en de belastende E621 (=glutaminaat of smaakversterker).
’s Avonds kun je bijvoorbeeld een eetlepel kokosolie door de groenten roeren.
Van kokosolie mag je wel 3 eetlepels per dag gebruiken. Dus ook gewoon een lepeltje tussendoor kan de honger stillen.

TUSSENDOORTJES:

Handje Amandelen, walnoten hazelnoten, paranoten, pecannoten (geen pinda’s).
Donkere chocolade met 85% cacao of meer. (niet de hele reep!)
TIP: Een rauwe wortel of tomaat met olijfolie en wat geroosterde pompoenpitjes.
TIP: Halve avocado met ansjovisjes (uit glas)
TIP: Zelfgemaakt koekje van kokosrasp en gemalen hazelnoten (slechts 15 min. in oven)

Je voelt je lekkerder en energieker door de tussendoortjes niet over te slaan.


ALS JE TOCH HONGER HEBT DOE JE IETS NIET GOED!


Laten we géén brood eten zodat we ervaringen en TIPS kunnen uitwisselen...


Na 2 jaar etiketten lezen, proeven, voelen en uitproberen volgt hier één van mijn broodloze dagen:


MENU van een geslaagde dag (1 pers.):


Ontbijt:

2 koppen groene thee
2 kikkererwten/Teffmeel-pannenkoekjes: één belegd met oude geitenkaas, blaadje sla en peterselie, één belegd met Virgin Kokosolie en Kokosrasp.

Tussendoor:

Glas water en een kop kruidenthee
Handje blauwe bessen, halve granny smith in stukjes, kiwi in stukjes, 6 cacaobonen, eetl. Omega-zadenmix, ½ eetl. Kokosrasp

Lunch:

Glas water
½ gekookte broccoli, ¼ gebakken courgette, ½ paprika, verse knoflook en gember,
50 gr. gekookte boekweit
125 gr. Biologische Kippenbraadstuk bestreken met komijn, gember, kurkuma en milde chilipeper, eetl. sesampasta, kopje water en grijs zout.

Tussendoor:

Kop Rooibosthee
stukje 85% chocolade

Diner:

Glas water
Sla met ½ avocado, handje romatomaten, olijven, walnoten, Virgin olijfolie, citroen, peper en grijs zout
Tussendoor:
Kop Zoethoutthee
Handje ongebrande amandelen, even in de koekenpan geroosterd.

Dit artikel is al eerder geplaatst in 2012

Geen opmerkingen :

Een reactie posten