woensdag 2 maart 2016

Grootste dobberende zonnepark bijna ingeplugd

Joris Belgers − 01/03/16, 09:00
© Kyocera . Render van het drijvende zonnepark in het Yamakura-stuwmeer
in Japan, in aanbouw door Kyocera.
Begin maart steken ze de stekker erin, en heeft Engeland de grootste van Europa. Heel eventjes heeft het zelfs de grootste ter wereld. Alleen kan niemand hem zien, tenminste, afgezien van opstijgende reizigers vanaf het nabijgelegen vliegveld Heathrow.
Daar, even buiten Londen, opent deze maand het grootste drijvende zonnepaneel van Europa. Of eigenlijk 23.000 zonnepanelen, plat op het water, dobberend op het Queen Elizabeth II-waterreservoir nabij Heathrow. De installatie ter grootte van acht voetbalvelden moet een vermogen opwekken van 6,3 megawatt, en zal de omliggende waterzuiveringsinstallaties van elektriciteit voorzien. Er is vijf jaar gewerkt aan het project, de energie moet zorgen voor schoon drinkwater voor tien miljoen Britten in het zuiden van Engeland.
    © Water Thames . Deel van het drijvende zonnepark in het
    Queen Elisabeth II-reservoir ten zuidwesten van Londen,
    aangelegd door waterbedrijf Water Thames.
Nóg groter in Japan
Het idee voor drijvende zonnepanelen is niet nieuw: in Japan bevinden zich al enkele kleinere drijvende zonneweides. Elektronicagigant Kyocera legt in het Yamakura-stuwmeer momenteel de laatste hand aan wat met 50.000 drijvende zonnepanelen de allergrootste ter wereld zal worden. Dit zonnemeer ter grootte van zo'n 25 voetbalvelden zal een vermogen van 13,4 megawatt leveren, waarmee het, aldus Kyocera, 4700 huishoudens van elektriciteit zal voorzien.

De vraag is waaróm je zonnepanelen op het water zou laten drijven. Nouja, het water is er nou eenmaal - en daarmee de ruimte voor die panelen dus ook, luidt het simpele antwoord van Angus Berry van waterbedrijf Thames Water in The Guardian.

Ze dobberen niemand in de weg en de panelen zorgen niet voor landschapsvervuiling. Woeste golfslag komt in dergelijke reservoirs niet voor, ze raken dus niet beschadigd. Bovendien liggen dergelijke drijvende zonneweides zoals die bij Heathrow of Yamakura in niet-natuurlijke waterreservoirs, waardoor ze dus niet de handel en wandel van aanwezige diertjes verstoren - als er al fauna in de stuwmeren voorkomt.

Gemiste kans?
Trouw-redacteur Vincent Dekker schreef op zijn duurzaamheidsblog al eerder over dit soort drijvende zonneweides. Hij zag hoe Kyocera de panelen aan de oevers monteerde, wat hij 'in al zijn naïviteit' een gemiste kans noemde: "Want volgens mij zitten die panelen vastgeklonken aan de oever, terwijl ik ze juist los zou willen laten drijven. Wel onderling aan elkaar vast, als één groot veld, maar dat veld zou dan draaibaar moeten zijn. Want dan kun je de panelen de hele dag door op de zon richten."

In Nederland bevinden overigens ook al drijvende zonnepanelen. Zo opende er vorig jaar eentje in Groningen. Met 54 panelen weliswaar een stuk kleiner dan zijn Japanse of Engelse broertjes, maar wél mooi draaibaar.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten