vrijdag 20 mei 2016

Brexit, de film Nederlands ondertiteld; en wie is ‘Nex(i)t?

‘Brexit, the movie’ is verschenen. Voor mij een goede reden om me dagenlang te verschansen achter de PC om deze film te vertalen en te ondertitelen, omdat ik vind dat iedereen deze eigenlijk zou moeten bekijken. Gaan we het meemaken dat onder andere Nigel Farage met zijn partij de kiezers wakker en op zijn hand heeft weten te krijgen?
Op 23 juni aanstaande gaan de Britten naar de stembus voor een referendum waar vele Europeanen, maar ook veel Nederlanders al heel lang naar verlangen; een referendum om nee te zeggen tegen de EU. Als Engeland eruit gaat, zullen er ongetwijfeld meer landen willen volgen.
Het gaat er momenteel ruig aan toe in Engeland. David Cameron riep vorige week dat een terugtreden uit de EU de vrede in Europa in gevaar brengt. De vrede? Hebben we dat dan met deze bureau-(auto-)craten, de vazallen van de VS die landen plat bombarderen omdat ze niet doen wat ze van ze willen?

Maar ook bij de voorstanders van Brexit gaat het over oorlog en vrede.  Het NRC schreef op 17 mei:

Alles is nu geoorloofd in de Brexit-campagne

Verenigd Koninkrijk Boris Johnson bracht zondag voorstanders van de EU in verband met Hitler. De toon wordt schril in de aanloop naar het Brexit-referendum.
Zondag uitte Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen en de facto de leider van de Brexit-campagne, de beschuldiging dat net als „Napoleon, Hitler en andere mensen” voorstanders van de Europese Unie de „gouden eeuw van de Romeinen” willen herscheppen door het continent te verenigen. „Dat eindigt tragisch”, zei Johnson in een interview met The Sunday Telegraph.
In de film ‘Brexit, the movie’ zie je onder andere welke exorbitante bedragen er worden gevangen door EU-bureaucraten en politici en hoe ze ‘shoppen’ in hun eigen winkelcentrum waar gewone burgers niet mogen komen, met o.a. een sauna en een massage-salon. Ach, het kost de gewone belastingbetalers maar 17,4 miljoen pond per jaar om die gasten trips te bezorgen naar o.a. Mauritius en voor andere extravagante pleziertjes. Gelukkig is dat allemaal aan het uitlekken, zoals laatgenoemde feiten onder andere door de Daily mail zijn gepubliceerd. En wat ze verder dan precies doen, behalve honderden wetten schrijven voor kussenslopen, koffiekopjes en spiegels, kun je ook in deze film zien. En dat terwijl niemand ze kent, nooit heeft gezien, laat staan op ze gestemd heeft.
Kijk zelf maar, zet even de ondertiteling aan rechts onder het beeld en als je dan nog meer wilt weten, kijk dan ook nog even naar de film Euromania van Peter Vlemmix, ook Nederlands ondertiteld.
BREXIT, een hele belangrijke beslissing die bindend is voor de toekomst. Who is NEX(i)T?
(Lengte film: 1’11’01”)

Euromania, NL ondertiteld: (56’00”)

© Irma Schiffers

Geen opmerkingen :

Een reactie posten