zaterdag 18 juni 2016

EU slaat door, gekker kunnen we het niet maken

Na de gloeilamp, kromme komkommers en het verbod op krachtige stofzuigers moeten nu ook internetlinks gereglementeerd worden. Het EU-project is helemaal uit de hand gelopen, geen wonder dat de Britten uit de unie willen.
De bureaucraten in Brussel zijn weer hard aan het werken om ons leven te bemoeilijken. Een belasting op links die vergezeld worden van een citaat uit de pagina waarnaar gelinkt wordt zullen en moeten belast worden.

Online kranten en tijdschriften zouden namelijk benadeeld worden door deze links. Zomaar een allinea tekst kopiëren om mensen een idee te geven of het de moeite is om op de link te klikken of niet zou deze online publicaties schaden.
De nieuwe wetgeving die wordt voorbereidt is voornamelijk gericht op Google Nieuws, maar ook andere sites zullen de gevolgen voelen.
Dat voorbije ervaringen met dit soort wetgeving in een fiasco uitdraaiden deert onze vertegenwoordigers in de EU niet. Net zoals bij de speculatietaks negeert men alle bewijzen dat dit soort belasting niet werkt.
Elk aspect van ons leven moet en zal gereglementeerd worden en het liefst ook nog belast!
België was het eerste land waar bepaalde links werden verboden. Enkele Franstalige kranten had bij de rechter een zaak aangespannen tegen Google.
In 2011 legde de rechter Google een dwangsom op van 25.000 per dag als ze nog artikels zouden citeren bij hun links.
Google haalde de links weg, de kranten verloren bezoekers en kwamen op hun knietjes smeken of de links teruggeplaatst konden worden.
In Duitsland kwam er zelfs een wet. Hier reageerde Google door de links te laten staan, maar enkel de citaten te verwijderen.
Opnieuw hetzelfde verhaal: bezoekerscijfers daalden en de kranten die zelf hadden gelobbied voor de wet klaagden steen en been.
Deze ervaringen belette Spanje niet om dezelfde fout te maken. Hier wilde de overheid Google te slim af te zijn en maakte men een nog strengere wet.
Google reageerde door Google Nieuws in Spanje gewoon te sluiten. Een heleboel andere gelijkaarde sites in Spanje deden ook de boeken toe.
Een studie van de Spaanse Associatie van Uitgevers van Periodieken toonde aan dat de wet een desastreus effect had op de sector.
De sites die het hardst getroffen werden waren… hoe kan het ook anders… die van de kleine bedrijven. Grote publicaties met merkbekendheid verloren ook bezoekers en advertentie-inkomsten, maar iets minder.
Ook bleek dat sites als Google Nieuws de vraag naar nieuws doen toenemen. De sector zelf geeft dus toe dat ze bezoekers en geld verloren door de maatregel.
Stel je voor hoeveel geld bedrijven zullen verliezen indien zulk een wet in heel de Europese Unie zal gelden!
En toch zet de EU hardnekkig door. Alsof al deze blunders in België, Duitsland en Spanje niet voorgevallen zijn!
En dan zijn er mensen die niet begrijpen dat Groot-Brittannië uit de EU wil…
Bronnen: ZHTechdirt

Geen opmerkingen :

Een reactie posten