donderdag 7 juli 2016

Hoera! Belasting over gas is vanaf 1 juli hoger dan de gasprijs op zich zelf

‘Vanaf 1 juli zijn de kale gastarieven van Eneco, Essent en Nuon voor het eerst lager dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer het geval’, aldus vergelijkingssite Pricewise. Daarmee overtreft de gastaks de prijs van gas. Nederlanders betalen per kubieke meter gas ruim € 0,25 belasting, exclusief btw. Wel ontvangen huishoudens een heffingskorting van € 376,-, waardoor de hoge energiebelasting weer voor een deel wordt gecompenseerd.
Sowieso bestaat minder dan de helft van de energieprijs uit de prijs voor gas of stroom. De consument betaalt verder namelijk nog 17 procent aan leverings- en netwerkkosten en er zijn twee energiebelastingen. Dan is er nog de btw van 21 procent over álle kosten, dus ook over de twee energiebelastingen. Belasting over belasting dus. En vanaf 1 juli is de taks zelfs hoger dan de daadwerkelijke prijs voor energie.

De leveringskosten bestaan uit verbruikskosten (een tarief per kWh stroom en m³ gas), vastrechtkosten (een vast bedrag per maand) en een regiotoeslag (hoe verder je van de gasbel Slochteren afwoont, hoe hoger deze toeslag). De netwerkkosten zijn voor het transport, de aansluiting en de meter.
De derde kostenpost vormen de belastingen. Te beginnen met de eneriebelasting, die is bedoeld om het energiegebruik te beperken. Hoe meer stroom en gas je verbruikt, hoe hoger de energiebelasting. Wel is er een soort belastingvrije voet van €376 per jaar. Kom je daar boven, dan ga je pas energiebelasting betalen. Verder betaal je de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze belasting is bedoeld voor de opwekking van duurzame energie. Ten slotte is er nog de btw van 21 procent. Deze wordt geheven over álle voorgaande kosten, dus ook over de belastingen.
De Consumentenbond vond die btw over belasting in oktober 2015 eigenlijk niet helemaal in de haak. ‘Dat is vreemd. Btw wordt geheven op toegevoegde waarde, maar de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie, red.) zijn geen toegevoegde waarde. Het is belasting over belasting’, aldus een woordvoerder destijds.
Een energieprijs die stiekem voornamelijk uit belastingen bestaat, is op zijn minst niet transparant. Bovendien wordt het tijd eens uit te rekenen hoeveel Nederlanders inmiddels wel niet aan belasting betalen. Wie dan ook nog de hardvochtige bezuinigingen van de laatste jaren in beschouwing neemt, vraagt zich automatisch af: Wáár blijft toch al dat geld?

Geen opmerkingen :

Een reactie posten